Δραστηριότητες


Απολαύστε τα δώρα της φύσης μας όλες τις εποχές του χρόνου.
Κάντε ορειβασία, πεζοπορία, ποδηλασία σε μοναδικές διαδρομές, κολύμπι και αργιλοθεραπεία στον ποταμό Άραχθο.


ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ

Ορειβασία – ΠεζοπορίαΈνας προορισμός που τα έχει όλα, μόνο λίγα χιλιόμετρα από την πόλη της Άρτας. Μια ονειρεμένη απόδραση για τους λάτρεις της φύσης, της ορειβασίας και της πεζοπορίας, αφού ένα μεγάλο δίκτυο μονοπατιών οδηγεί είτε προς το Ξηροβούνι, είτε προς την λίμνη Πουρναρίου και τον ποταμό Άραχθο, με σπάνια αγριολούλουδα, μανιτάρια και αρωματικά φυτά & βότανα.
Οργανώνουμε: Εξορμήσεις με τοπικό οδηγό υπαίθρου για οικογένειες και παρέες, προσαρμοσμένα στις ανάγκες σας και τη διάθεση σας. Θα βρείτε διαδρομές και μονοπάτια από δύο ως και έξι ώρες.ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ


Στο δάσος της Μπιστούρας

Μια διαδρομή μέσα στο δάσος από πεύκα, δυο χλμ στην πλαγιά του Ξηροβουνίου ,που ορθώνεται πάνω από το χωριό, με μαγευτική θέα στον Άραχθο και την Λίμνη Πουρναρίου.


Το «Αυλάκι της Λεύκας»

Μια πεζοπορική διαδρομή στα ίχνη του παλαιού Υδροαύλακος – μικρό αρδευτικό του 1960-, με την ονομασία το «Αυλάκι της Λεύκας», μήκους 9,6 χλμ. Ξεκινά από το ξωκλήσι του Αγίου Νικολάου στο Σουμέσι Ροδαυγής κι ακολουθώντας τη χάραξη του παλιού αυλακιού, δίπλα στον Άραχθο, καταλήγει στον Άγιο Βησσαρίωνα στον Άμμο της Ροδαυγής. Σε όλο το μήκος της διαδρομής ο επισκέπτης κινείται στη σκιά των πλατάνων, βελανιδιών, αριών, λυγαριών, κουμαριών και παράλληλα με τον ποταμό. Υπάρχουν σημεία δε, που σχηματίζονται μικρές παραλίες στις όχθες του Αράχθου οι οποίες προσφέρονται για αργιλοθεραπεία.


Μονοπάτι της Βίδρας

Το μονοπάτι της Βίδρας είναι ένα από τα ομορφότερα παραποτάμια μονοπάτια της χώρας-, μήκους 17,560 χλμ., με ήπιες κλίσεις πιστοποιημένο, σηματοδοτημένο κι ασφαλές. Οφείλει το όνομά του στο ομώνυμο θηλαστικό, τη Βίδρα -ευρωπαϊκή ενυδρίδα (Lutra lutra), που θεωρείται ένα από τα σπανιότερα και απειλούμενα υπό εξαφάνιση μικρόσωμα θηλαστικά.
Ξεκινάει από την γέφυρα Τζαρή στην Σκούπα Άρτας, διασχίζει τα χωριά Δαφνωτή, Πλατανούσα και Μονολίθι και καταλήγει στο μονότοξο γεφύρι της Πλάκας, ενώνοντας τους νομούς Άρτας και Ιωαννίνων.
Στο μεγαλύτερο μέρος της διαδρομής του είναι παραποτάμιο. Στα δυτικά του ορθώνεται το Ξηροβούνι, ενώ στην απέναντι πλευρά του ποταμού αντικρίζουμε τα Αθαμανικά Όρη .
Η μετάβαση στο μονοπάτι γίνεται από την Γέφυρα Πλάκας ή αντιστρόφως από τη γέφυρα Τζαρή, από τις προσβάσεις που βρίσκονται στα χωριά είτε από τις κάθετες διαδρομές:

  • Α2 -ΣΚΟΥΠΑ 3,2 χλμ – ΒΔ 2
  • Α3- ΠΛΑΤΑΝΟΥΣΣΑ 1,4 χλμ – ΒΔ 2
  • Α4 -ΠΛΑΤΑΝΟΥΣΣΑ 1,8 χλμ – ΒΔ 4

Το μονοπάτι διαχειρίζεται ο Εξωραϊστικός Σύλλογος Σκούπας “Η Αγία Μαρίνα” ο οποίος διοργανώνει κάθε χρόνο «Αγώνα ορεινού τρεξίματος -το Vidra’s Trail- και έχει αναλάβει άτυπα και την τη συντήρησή του σε συνεργασία με εθελοντές.


Παραποτάμιο Μονοπάτι Πιστιανών

Το Παραποτάμιο μονοπάτι των Πιστιανών, μήκους περίπου 12 χλμ, ξεκινά από τα Πλατάνια των Πιστιανών, κινείται δίπλα στο ρέμα των Μπατσουδίων για να συναντήσει την μικρή κοιλάδα της Αβαρίτσας (στο ύψος της Κιάφας), συνεχίζει στους οικισμούς Μορσί, Ποτιστικά, Γκουίνα, Κυπρίστα Πιστιανών και καταλήγει στον Άμμο Ροδαυγής για να συνδεθεί με το «Αυλάκι της Λεύκας»!
Το μονοπάτι ήταν η βασική παραποτάμια ημιονική οδός επικοινωνίας των κατοίκων με το Μχούστ (την αγορά), πριν τη δημιουργία του φράγματος, οπότε το ποτάμι μετατράπηκε σε λίμνη, τα σπίτια βυθίστηκαν και ερήμωσαν οι συνοικισμοί.
Ανάλογα με την εποχή τα χρώματα στο μονοπάτι εναλλάσσονται, ενώ το ρυθμό δίνει ο ήχος του νερού, που κυλά είτε σε μικρά ρυάκια είτε σε μικρούς καταρράκτες κι ορμητικά ρέματα από το Ξηροβούνι στη λίμνη! Η φύση στα γιορτινά της, όλες τις εποχές!!! Πράσινες οι φυλλωσιές των δέντρων την άνοιξη και το καλοκαίρι, χρυσοκίτρινες το φθινόπωρο και τον χειμώνα. Πινελιές από τα λευκά-ροζ άνθη των «μουρτζούνων» (λάδανα) την άνοιξη, το πορτοκαλί της ρείκης και τα μαβιά μανουσάκια, τους κόκκινους καρπούς της κουμαριάς, του «κρυφού έρωτα» και του αρκουδόβατου το φθινόπωρο, το λευκό των χιονοσταλίδων το χειμώνα και πόσα ακόμη!
Σημεία ενδιαφέροντος οι Καζάνες (Κολυμπήθρες των Πιστιανών), ο βυθισμένος οικισμός των Ποτιστικών, απομεινάρια του οποίου αναδύονται, όταν η στάθμη της λίμνης πέφτει, η βρύση στη Δέση, ο νερόμυλος στο μετόχι της Παναγίας και ο Αγ. Βησσαρίωνας στον Άμμο.
Ανάλογα με τη διάθεση μπορείτε να περπατήσετε μέρος της διαδρομής του μονοπατιού στο οποίο υπάρχει πρόσβαση από κάθετους αγροτικούς δρόμους.


Ο δρόμος του κάστανου

Πεζοπορική διαδρομή στη σκιά των καστανιών -κύριας δεντροκαλλιέργειας των χωριών του Ξηροβουνίου- μήκους 6 χλμ, με αφετηρία το Δημοτικό Σχολείο Πιστιανών και τερματισμό στην Πλατεία της Ροδαυγής.
Στη διάρκεια της διαδρομής οι περιπατητές μπορούν να θαυμάσουν τα φιόρδ του Αράχθου και τη Λίμνη Πουρναρίου, καθώς και τους μεταβυζαντινούς ναούς του Αγ. Γεωργίου, της Παναγίας & Αγ. Παρασκευής στα Πιστιανά με αξιόλογες αγιογραφίες, αλλά και τον ναό της Αγίας Παρασκευής Ροδαυγής με την περίτεχνη αρχιτεκτονική και να ξεδιψάσουν στις φυσικές πηγές, που θα συναντήσουν!
ΣΤΗ ΦΥΣΗ

Mountain BikeΣτην πλειοψηφία τους, οι πεζοπορικές διαδρομές, αλλά και πολλές ακόμη προσφέρονται για βόλτες με ορεινό ποδήλατο (mountain bike).
ΟΧΘΕΣ ΑΡΑΧΘΟΥ

Κολύμπι στο ποτάμιΑπολαύστε κολύμπι και βουτιές στα δροσερά νερά του ποταμού Αράχθου και αργιλοθεραπείες στις φυσικά σχηματιζόμενες παραλίες στις όχθες του, στους οικισμούς Κάμπος και Κάρδαμος της Σκούπας, κάτω από τον ίσκιο των αιωνόβιων πλατάνων.
Παραλίες σχηματίζονται και κατά μήκος του μονοπατιού της Βίδρας.
ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Μαθήματα ΜαγειρικήςΓνωρίστε τη περιοχή μέσα από τις τοπικές γεύσεις. Απολαύστε τοπικά πιάτα μαγειρεμένα από εσάς τους ίδιους στα υπαίθρια μαθήματα μαγειρικής με ντόπιες μαγείρισσες, που κρατούν συνταγές από τις γιαγιάδες τους.
Τα μαθήματα πραγματοποιούνται κατόπιν συνεννόησης και γίνονται σε τοπικές φάρμες, στο ξενοδοχείο μας ή σε παραδοσιακή αγροτουριστική ταβέρνα.


© Powered by BookonCloud